De Politieke Barometer van donderdag 15 juni 2017

De peilingen van Nova/De Politieke Barometer

Gebruikersavatar
Ineke
Berichten: 11339
Lid geworden op: Ma Jan 31 2005, 00;26

De Politieke Barometer van donderdag 15 juni 2017

Bericht: #256187 Ineke
Do Jun 15 2017, 18;14

De Ipsos Politieke Barometer

2017 Week 24

GroenLinks-kiezer blijft, andere kiezers Klaver-beu

Het klappen van de tweede formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks heeft niet gezorgd voor directe verschuivingen in het Nederlandse kiezerslandschap. Het ontbreken van een voor de hand liggend alternatief lijkt de gemoederen voorlopig te kalmeren.

Het uitstappen van GroenLinks uit de formatie maakt het vooral interessant hoe de achterban zou reageren. Het lijkt erop dat Klaver het juiste heeft gedaan volgens zijn kiezers. De achterban bij de Tweede Kamerverkiezingen blijft en deze kiezers geven Klaver, net als een maand geleden, een ruime voldoende (7,3) voor zijn functioneren.

Kiezers van andere partijen zijn duidelijk niet blij met Klaver. Gemiddeld krijgt hij een 4,3 van alle kiezers, inclusief de ruime voldoende van de GroenLinks-kiezer. Ter illustratie: een maand geleden, vlak nadat de eerste poging tussen deze partijen mislukte, kreeg Klaver nog een 5,5 gemiddeld. Vooral kiezers van VVD (5,6>4,1), CDA (5,5>5) en D66 (6,8>5,6) zijn minder te spreken over de GroenLinks-voorman dan een maand geleden.

Wanneer we kiezers vragen naar welke combinatie van partijen nu onderzocht moet worden, zien we vooral aanhoudende verdeeldheid. Bijna alle mogelijkheden krijgen wel wat steun bij kiezers. Wel zien we dat voor één variant het draagvlak iets is toegenomen: een poging van VVD, CDA, D66 met de PvdA. 22% van de Nederlanders ziet nu het liefst dat de informateur de sociaaldemocraten uitnodigt aan de onderhandelingstafel. Vooral PvdA-kiezers (59%) zien een formatiepoging wel zitten. Opmerkelijk, omdat de vorige regeringsdeelname de partij electoraal zwaar heeft getroffen. Ook kiezers van D66 (44%) en de VVD (39%) neigen sterk naar deze formatiepoging.

Op enige afstand volgt de constructie met de ChristenUnie. 15% van de kiezers zien deze partij graag aan tafel bij de VVD, CDA en D66. Van de grote partijen geven vooral CDA-kiezers de voorkeur aan een hernieuwde poging tussen deze partijen. Een eerdere poging mislukte.

Verder geeft 13% voorkeur aan een poging tussen VVD, CDA, PVV en 50Plus; 9% aan een poging met VVD, CDA, D66 en de SP. 10% vindt dat er gelijk moet worden begonnen met gesprekken over een minderheidskabinet.

In welke vorm dan ook, het duurt nog wel even voordat we een kabinet hebben, aldus de kiezers. Deze meeste kiezers (66%) verwachten dat de partijen minstens een maand nodig hebben om een kabinet te vormen.


Klik hier voor de trend analyse tool:
http://www.ipsos-nederland.nl/ipsos-pol ... ter/trend/

Klik hier voor de laatste peiling:
http://www.ipsos-nederland.nl/ipsos-pol ... deze-week/
Ineke :cat:
Voorwaarts, en niet vergeten.......

Terug naar “De Peilingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast